Gimnazjaliści uwielbiają gotować z Lubellą

Autor: md 27.01.2017 Nr: 4/2017
Zwycięstwo klasie 2 z Publicznego Gimnazjum nr 7 w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Jarosławiu zapewniły sakiewki naleśnikowe z farszem z kaszy i warzyw.
Zwycięstwo klasie 2 z Publicznego Gimnazjum nr 7 w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Jarosławiu zapewniły sakiewki naleśnikowe z farszem z kaszy i warzyw.
Fot. org

Uczniowie z klasy 2 z Publicznego Gimnazjum nr 7 w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Jarosławiu i z klasy 3c z Gimnazjum Publicznego w Pruchniku zostali laureatami tegorocznej edycji konkursu „Uwielbiam gotować z Lubellą”.

Konkurs „Uwielbiam gotować z Lubellą” to część programu „Lubella inspiruje i edukuje”. Mogły do niego przystąpić wszystkie klasy, które zrealizowały zajęcia dotyczące roli produktów zbożowych w codziennej diecie, na podstawie materiałów edukacyjnych, opracowanych w ramach akcji. Zadanie było proste: uczestnicy mieli przygotować danie z wykorzystaniem produktu zbożowego na podstawie autorskiego przepisu, zrobić jego zdjęcie oraz fotografię ilustrującą radość ze wspólnego gotowania.

   Napłynęło blisko 900 zgłoszeń z całej Polski. Jury oceniało m.in. staranność wykonania i pomysłowość. Po długich naradach wyłoniło trzy zwycięskie klasy, w tym dwie z powiatu jarosławskiego. Zwycięstwo klasie 2 z Publicznego Gimnazjum nr 7 w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Jarosławiu zapewniły sakiewki naleśnikowe z farszem z kaszy i warzyw, zaś klasa 3c z Gimnazjum Publicznego w Pruchniku przekonała komisję swoją sałatką z kaszy jęczmiennej, kurczaka i pieczonej dyni.

   Zwycięskie klasy będą mogły teraz doskonalić swoje umiejętności podczas warsztatów kulinarnych pod okiem cenionego szefa kuchni Piotra Ceranowicza, z kolei profesjonalny fotograf Maciej Zaczek pokaże im, jak atrakcyjnie uwiecznić na zdjęciu wykonane danie.

Komentarze
Popularne
Komentowane