Przez żołądek do serca turystów

Autor: md 14.09.2017 Nr: 37/2017
Dariusz Rosół chce, by jego winnica była kojarzona z miejscem, w którym powstała. Nie ma wątpliwości, że to szansa na wypromowanie miasta. To, co Przeworskie Winnice mają do zaoferowania, można zobaczyć m.in. na stronie internetowej www.przeworskiewinnic
Dariusz Rosół chce, by jego winnica była kojarzona z miejscem, w którym powstała. Nie ma wątpliwości, że to szansa na wypromowanie miasta. To, co Przeworskie Winnice mają do zaoferowania, można zobaczyć m.in. na stronie internetowej www.przeworskiewinnic

Polsko-słowackie pogranicze łączy swoje siły, aby wspólnie promować regionalne produkty, które powstają z naturalnych składników na bazie klasycznych receptur. Obecnie trwają rozmowy z producentami, którzy chcieliby znaleźć się na „Szlaku historycznych receptur”. Wśród nich znaleźli się wytwórcy win z powiatów jarosławskiego i przeworskiego.

Polacy coraz chętniej wyjeżdżają w nieznane nie tylko po to, aby oddać się błogiemu lenistwu na łonie natury czy zwiedzić zabytki, ale i zapoznać się z miejscami związanymi z produkcją regionalnych produktów i popróbować nowych smaków.

   W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie tzw. turystyką kulinarną, na terenie województwa podkarpackiego i województwa preszowskiego na Słowacji, powstaje „Szlak historycznych receptur”. Połączy on miejsca związane z rzemieślniczym wytwarzaniem piwa, wina, naturalnych nalewek, miodów pitnych, przekąsek oraz tradycyjnych potraw.

W jego ramach wytyczona zostanie nowa trasa, na której znajdą się produkty sięgające do historii, dziedzictwa, klasycznych receptur, powstające z pasji, na bazie naturalnych składników – informuje Ewa Borowiak, koordynator projektu z ramienia Podkarpackiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, która jest współrealizatorem projektu. – Tematyka szlaku odnosić się będzie do przyrody, powolnego stylu życia, a także unikatowego, lokalnego klimatu – wyjaśnia.

   Dzięki wdrożeniu w życie nowego produktu turystycznego, wybrane miejscowości i producenci staną się bardziej rozpoznawalni przez odbiorców.

   PROT otrzymała już pierwsze zgłoszenia wytwórców regionalnych produktów zainteresowanych przystąpieniem do projektu. Wśród nich znaleźli się Jerzy Stecki z Jarosławia oraz Dariusz Rosół z Przeworska.

   Obaj producenci, poza produkcją i sprzedażą win własnego wyrobu, prowadzą szkolenia tematyczne i pokazy, a także oferują swoim klientom możliwość zwiedzenia plantacji i degustacji win. Każdy, kto zawita na ich winnicach, będzie mógł również spróbować lokalnych przysmaków.

Dzisiaj turyści, nierzadko mieszkańcy dużych miast, coraz częściej szukają regionalnych potraw i trunków. Trudno bowiem jechać do Francji czy Grecji i nie próbować tamtejszej kuchni. Jedzie się po to, aby poznać dany region poprzez kulturę czy zabytki, ale też smaki. Myślę, że „Szlak historycznych receptur” będzie temu sprzyjał – zauważa D. Rosół, założyciel Przeworskich Winnic.

  Jakich korzyści upatrują lokalni producenci w „Szlaku historycznych receptur”?

Zaletą z przystąpienia do projektu będzie promocja mojej działalności, czyli produkcji win gronowych z własnej winnicy i ich sprzedaż – mówi J. Stecki, właściciel Winnicy Rodziny Steckich. – Planowane działania w ramach realizowanego projektu obejmują m.in.: stworzenie oferty komercyjnej szlaku, warsztaty i konferencje, uruchomienie strony internetowej szlaku oraz stworzenie i promowanie dedykowanej aplikacji na androida. Planuje się również wydanie tradycyjnych materiałów reklamowych umieszczonych na papierze (przewodnik, folder oraz mapka). Tak szeroki wachlarz promocyjny może przynieść same korzyści nie tylko mnie samemu, ale też zyska moje miasto, powiat czy województwo – zauważa.

   Pozostaje mieć nadzieję, że „Szlak historycznych receptur” ściągnie w nasz strony rzesze turystów zainteresowanych odkrywaniem naszej regionalnej kuchni i smakowaniem lokalnych win, powstających z prawdziwej pasji.

   Październik to już ostatni moment na zgłoszenia dla producentów, którzy chcą zaistnieć jako jeden z 15 głównych punktów „Szlaku historycznych receptur”. Oferty uzupełniające można przesyłać do listopada. Osobą przyjmującą i weryfikującą punkty jest koordynator projektu E. Borowiak (; tel. 17 852 00 09).

Komentarze
Popularne
Komentowane
Najnowsze na Forum