Smaki z babcinej spiżarni

Autor: md 01.12.2017 Nr: 48/2017
7. edycja konkursu kulinarnego „Z babcinej spiżarni” odbyła się w sobotę, 18 listopada w sali sportowej Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Jarosławiu.
7. edycja konkursu kulinarnego „Z babcinej spiżarni” odbyła się w sobotę, 18 listopada w sali sportowej Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Jarosławiu.
Fot. org.

Za nami 7. edycja konkursu „Z babcinej spiżarni”. Tym razem kulinarne zmagania odbyły się w Jarosławiu. Do rywalizacji stanęło kilkadziesiąt członkiń z 19 stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich. Przygotowały one przetwory zimowe z owoców, warzyw, grzybów i mięs pochodzących z przysłowiowej, babcinej spiżarni.

Konkurs odwołuje się do bogatych tradycji dziedzictwa kulinarnego ziemi jarosławskiej i ma na celu przygotowanie i zaprezentowanie przez uczestników tradycyjnych polskich przetworów zimowych. Chcemy także kultywować, propagować i pogłębiać wiedzę o polskiej tradycji kulinarnej, jako elemencie dziedzictwa kulturowego – mówi Tadeusz Chrzan, starosta jarosławski.

   W tegorocznym konkursie jury w składzie Zofia Kasperek (Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego), Wioletta Stoch (Zespół Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu) i Krzysztof Zieliński (Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, ekspert z zakresu kuchni regionalnej) przyznało nagrodę główną w kategorii mięs Stowarzyszeniu Miłośników Lutkowa za łopatkę zapiekaną; nagrodę główną w kategorii owoce i warzywa Kołu Gospody Wiejskich z Zapałowa za kiszonkę warzywną; nagrodę główną w kategorii grzyby Kołu Gospodyń Wiejskich z Manasterza za prawdziwki marynowane oraz nagrodę główną w kategorii nalewki Stowarzyszeniu „Kobiety razem w Sobiecinie” za nalewkę miętową.

   Statuetkę „Smak Marszałka Województwa Podkarpackiego” otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Wysocka, a nagrodę wręczył członek zarządu województwa, Lucjan Kuźniar.

   Wyróżnienia otrzymały wszystkie startujące zespoły, a były one w kilku różnych kategoriach, wręczane m.in. przez radnych powiatowych: Marka Kucaba i Mariusza Trojaka oraz dyrektora biura senatora Mieczysława Golby, Andrzeja Homę.

Każda z zaprezentowana potraw powstała na bazie zdrowych i naturalnych produktów. Takich, które można spotkać tylko na polskiej, podkarpackiej wsi – mówi Teresa Jasiewicz, która z konkursem związana jest od początku.

Komentarze
Popularne
Komentowane