Justyna i Kinga uwiodły swoim daniem komisję

Autor: Erka 30.03.2018 Nr: 13/2018
Finaliści konkursu „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy” w zawodzie kucharz. Justyna i Kinga na pierwszym planie
Finaliści konkursu „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy” w zawodzie kucharz. Justyna i Kinga na pierwszym planie

Proszę pani czy ja mam szansę – pyta onieśmielona Justyna Szlachta. Widać, że razem z Kingą Wota niezbyt wierzą w swoje możliwości, a przecież dostały się do trójki najlepszych zespołów lokalnego etapu konkursu dla kucharzy. Przygotowane przez dziewczyny danie odsuwa wszystkie obawy. – Bez cienia wątpliwości była najlepsze – ocenia komisja.

 By stanąć przy kuchennym stole do rywalizacji o miano najlepszego zespołu trzeba było najpierw zaliczyć teorię. Potem przygotować potrawę według własnego pomysłu. Utrudnieniem było to, że wszyscy startujący mogli wykorzystywać te same, wcześniej ustalone składniki.

 

Rywalizacja

Startują trzy zespoły. Przy pierwszym stole Brygida i Jakub. Pewni siebie. Energiczni. Przygotowali perfekcyjny plan działania. Zwracają uwagę na siebie zgraną współpracą, szybkością, dokładnością, czystością wykonania potrawy.

   Drugi zespół to Natalia i Bernadeta. Dziewczyny emanują spokojem i harmonią działania. Postanowiły, że przygotują danie jak u mamy, a nawet jak u babuni.

   Justyna i Kinga to trzeci zespół. Bardzo skupione. Uważne i trochę onieśmielone.

Wszyscy pracuja solidnie. Kończą zawody zgodnie z regulaminem. Decyzją jury zwyciężają Justyna Szlachta i Kinga Wota. Tuż za nimi Natalia Sokulska i Bernadeta Sołek oraz Brygida Bąk i Jakub Prucyk.

- Należy podkreślić, że zwyciężczynie, uzyskanymi walorami smakowymi, zdecydowanie zdystansowały konkurentów. Przygotowały panierowany filet drobiowy zapiekany z żółtym serem, ananasem z dodatkiem żurawiny, wzbogacony opiekanymi w ziołach ziemniaczkami, z dodatkiem doskonałej surówki z marchewki, pomarańczy skropionej cytryną,  idealnie dosłodzonej. Werdykt jurorski był jednomyślny. Ostatecznie uczestniczki uwiodły komisję konkursową po przeprowadzonej degustacji sporządzonych dań – podkreśla Beata Michałuszko, komendant 9-12 Hufca Pracy w Jarosławiu.

   W organizację konkursu zaangażowała się  dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. M. Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu Dorota Wierzbińska-Dubaj i wicedyrektor Lidia Sobczyńska oraz nauczyciele zawodu Urszula Machaj, Marzena Wojnar, Monika Krypel i Agnieszka Giec.

Opracowano na podstawie tekstu Beaty Michałuszko.  Fotografię wykonała Wiesława Kamińska z  9-12 Hufca Pracy.

 

Komentarze
Popularne
Najnowsze na Forum