Po prostu delicje

Autor: erka 26.10.2018 Nr: 43/2018
Nie zabrakło nagród dla gospodyń potrafiących tworzyć lokalne specjały.
Nie zabrakło nagród dla gospodyń potrafiących tworzyć lokalne specjały.
Fot. Powiat jarosławski

Tak Konrad Sawiński z biura promocji powiatu jarosławskiego ocenił specjały kulinarne przygotowane przez gospodynie na ósmy już konkurs "Z Babcinej Spiżarni". Tegoroczne wydanie smakowitej rywalizacji zorganizowano w Korzenicy (gm. Laszki). Starosta jarosławski Tadeusz Chrzan według własnego gustu wybrał karkówkę w ogórczance przygotowaną przez Koło Gospodyń Wiejskich w Wietlinie Trzecim jako "Smak Starosty".

- Jak co roku, stoiska uginały się od kolorowych i pachnących potraw i przetworów. Komisja w składzie: Zofia Kasperek z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, Agnieszka Siwoń z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu i Krzysztof Zieliński, reprezentant Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpatia” oceniała przetwory w trzech kategoriach: owoce, warzywa i mięso - mówi K. Sawiński.

Grand prix w kategorii Owoce za dżem winogronowo- jabłkowo-orzechowy otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Bobrówce, wyróżniono także Stowarzyszenie Kobiet w Czelatycach za dżem z jarzębiny.

Najwyższe noty w kategorii Warzywa za duszoną rzepę na ostro otrzymało Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Wietlinianie, a wyróżnienie za kiszoną kapustę z jabłkami - Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie.

Karp zapiekany przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Laszkach otrzymał grand prix w kategorii Mięso. W tej samej kategorii na wyróżnienie zasługiwał tradycyjny pasztet z królika zaprezentowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Nowym.

Konkursowe jury jednogłośnie orzekło, że musieli się zmierzyć z trudnym zadaniem ponieważ przygotowane w tym roku przetwory były na wysokim poziomie i wybór tych najsmaczniejszych był wyjątkowo trudny.

Konkurs prezentujący specjały kulinarne naszego regionu organizował starosta jarosławski i wójt gminy Laszki przy współpracy z Powiatową Radą Kół Gospodyń Wiejskich w Jarosławiu.

Wzięli w nim udział: Stowarzyszenie Miłośników Lutkowa, Stowarzyszenie Kobiety na Rzecz Odnowy Tradycji i Obyczajów w Wierzbnej, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Wietlinianie, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Pruchniczanki, Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Wietlinie Trzecim, Stowarzyszenie „Kobiety dla Makowiska”, Koło Gospodyń Wiejskich w Laszkach, Koło Gospodyń Wiejskich w Bobrówce, Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Starym, Stowarzyszenie Kobiet w Czelatycach, Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Nowym.

- Celem konkursu jest prezentacja bogactwa kuchni regionalnej i dziedzictwa kulinarnego powiatu jarosławskiego, a sama impreza jest dobrą okazją do wymieniania się doświadczeniami i przepisami. Dzięki inicjatywom tego typu, tradycja kulinarna naszego regionu zostanie przekazana następnym pokoleniom - podsumowuje K. Sawiński. Nagrody w VIII Edycji Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego „Z Babcinej Spiżarni” ufundowali: Starosta Jarosławski, Wójt Gminy Laszki oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie oraz Urząd Marszałkowski w Rzeszowie. Specjalne podziękowania za organizację Konkursu „Z Babcinej spiżarni” należą się także: Dorocie Ordon, dyrektor Szkoły Podstawowej w Korzenicy, Kołu Gospodyń Wiejskich w Korzenicy oraz sołtysowi Korzenicy Józefowi Skrzypkowi.

 

Przepisy na nagrodzone podczas VIII Edycji Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego „Z Babcinej Spiżarni” potrawy.

 

Uduszona rzepa na ostro

Składniki: 1kg rzepy, 1 łyżka soli, 4 ząbki czosnku zmiażdżone, 2 łyżki posiekanego imbiru, 4 łyżki papryki, ok. 3/4 kubka szczypiorku pokrojonego drobno, 2-3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego.

Rzepę umyj i obierz, pokrój na cząstki (ok.3cm) zasyp solą, wymieszaj i odstaw na godzinę. Dodaj imbir, czosnek, szczypiorek, sosy i paprykę. Dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Przełóż wszystko do wyparzonego słoja. Uciskaj rzepę tak mocno, jak się da. Naczynie lekko zakręć, warzywa będą bąbelkować w pierwszym etapie fermentacji.

 

Karp zapiekany

Składniki: 1 karp, przyprawy sól, pieprz, ziele, liść laurowy. Warzywa marchewka, groszek konserwowy, cebula

Wykonanie: karpia oczyszczamy, kroimy w dzwonki i doprawiamy przyprawami i smażymy na oleju. Następnie do słoików układamy pokrojone w kostkę jarzyny i na to układamy karpia. Zakręcamy słoiki i dajemy do pieczenia na około 3 godziny.

 

Dżem winogronowo-jabłkowo-orzechowy

Składniki: 3kg winogron, 1kg jabłek (najlepiej antonówek, ale mogą być też inne, byle niezbyt słodkie), 1kg cukru, 20dkg orzechów włoskich

Wykonanie: winogron umyć, lekko rozgotować, wystudzić i przetrzeć przez sito. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Orzechy, jeśli są świeże, obrać z gorzkiej skórki (ale jeśli są suche to już nie trzeba). Winogron, jabłko, orzechy wymieszać, dodać cukier i gotować ok. 45 minut (lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji).

/

Komentarze
Popularne
Komentowane