Warsztaty kulinarne z mistrzem

Autor: 21.12.2018 Nr: 51/2018
Warsztaty ze znanym absolwentem były ogromną atrakcją dla młodzieży.
Warsztaty ze znanym absolwentem były ogromną atrakcją dla młodzieży.

Ponad 500 uczniów z powiatu jarosławskiego i przeworskiego wzięło udział 13 grudnia w warsztatach kulinarnych, organizowanych corocznie w Zespole Szkół Zarzeczu. Poprowadził je absolwent szkoły, uznany w branży gastronomicznej kucharz Daniel Mróz.

Uczniowie z klas żywieniowych kilka dni przygotowywali się do tego wydarzenia. Upiekli blisko 120 kg aromatycznych ciasteczek – rurek z kremem, babeczek, pierników, kruchych przekładańców, rolad biszkoptowych, amoniaczków i kokosków, którymi częstowali gości ze szkół z Cieszacina, Chałupek, Gniewczyny, Gorliczyny, Gorzyc, Jagiełły, Maćkówki, Pruchnika, Przeworska, Siennowa, Tryńczy, Zarzecza i Żurawiczek. Szkolny pasjonat kulinariów – Karol Mucha specjalnie na tę okazję „skonstruował” chatkę z piernika. Zdecydowanie zapachniało świętami!

   Mistrz ceremonii – Daniel Mróz podczas warsztatów pokazał młodzieży, jak powstają wykwintne dania w ekskluzywnych restauracjach. Wśród oparów suchego lodu i kontrolowanych wybuchów płomieni ognia powstała pierś z gęsi obwędzona dymem ze zrąbków wiśniowych, gotowana w sous – vide, w sosie demi – glase, z wywarem z suszu, podana z ziemniaczkami, ze spaghetti z warzyw korzennych i owocowych – takie dzieło wyszło z rąk ich starszego kolegi.

   Chętni mogli spróbować swoich sił przy dekoracji pierniczków, wykonywaniu ozdób świątecznych, rzeźb z warzyw i owoców, a także mogli sprawdzić swoje predyspozycje do zawodu kucharza. Inni zatrzymywali się przy wystawie prac szkolnego artysty Szczepana Baryły.

   W sali gimnastycznej swoje stanowisko zarządzania mieli logistycy. Tutaj przygotowano dla uczestników warsztatów gry i zabawy matematyczno-logiczne i inne atrakcje. Goście zostali zapoznani z ofertą edukacyjną szkoły i obejrzeli bazę kształcenia zawodowego.

 

Komentarze
Popularne