Poznawali kuchnię azjatycką

Autor: ek 05.04.2019 Nr: 14/2019
Uczestnicy spotkania mieli okazję spróbować orientalnych pyszności.
Uczestnicy spotkania mieli okazję spróbować orientalnych pyszności.

27 marca w Zajeździe „Borowik” odbyły się warsztaty dla uczniów klas trzecich gimnazjum oraz ósmej szkoły podstawowej, na które licznie przybyli uczniowie wraz z opiekunami ze szkół w Gniewczynie, Gorliczynie, Gorzycach, Jagielle, Tryńczy i Zarzeczu.

Wszystkich zebranych powitał Zdzisław Kozak, właściciel Zajazdu „Borowik”, który powierzył młodzieży symboliczny klucz do swojego lokalu i od tego momentu konferansjerzy – Klaudia Maciałek z technikum logistycznego i Karol Mucha z technikum żywienia, stali się gospodarzami imprezy. Nie obyło się bez przemówień zaproszonych gości, którzy w swoich wystąpieniach podkreślali rangę szkoły średniej w Zarzeczu. W dalszej części spotkania w magiczną podróż w czasie i przestrzeni zabrała wszystkich Elwira Kozak, pasjonatka podróży, która opowiedziała o swojej wyprawie do Tunezji, Sri Lanki i Malezji. Następnie uczestnicy warsztatów mieli okazję w aktywny sposób poznać inspiracje azjatyckie na przygotowanych stanowiskach. Wśród wielu propozycji kulinarnych nie zabrakło degustacji tradycyjnej herbaty oraz tradycyjnej zupy. Furorę zrobiło również stoisko, na którym odbywał się pokaz makijażu orientalnego.

 

Komentarze
Popularne
Komentowane